Stekken – Cuttings

  • Bericht reacties:1 reactie
Ik hou van “budgetgardening” oftewel veel zelf zaaien en stekken. Vooral voor de lol en voldoening dat het geeft. Via gardenersworld van de BBC leerde ik over de bijzondere cyclus van een varen. Met een beetje geduld kan je zo zelf varens “maken”. Ik ben dol op varens, dus dat kwam goed uit. De eerste varen in mijn tuin is letterlijk ooit komen aanwaaien in een pot bij een azalea en mocht blijven aan de rand van de pot. 

Meer over de cyclus; de sporen van een varen maken eerst een soort van mos/alg zoals op bovenstaande foto. Je ziet het vaak tussen tegels. 

Ik had het in een pot en heb deze maanden laten staan, dan groeit er uit de “alg” een klein varen plantje.

Nu ze groot genoeg zijn heb ik ze over geplant naar potjes.

En volgend jaar heb ik zo 18 nieuwe varen planten.

Eerst zijn ze klein (deze stekken zijn van vorig jaar). En daarna groot, zoals hieronder. In de winter sterft het blad af. In de lente komen de nieuwe bladeren weer te voorschijn, ze ontvouwen zich schitterend vanuit een opgerold blad. 

Dus als je ergens van die “drab/alg” ziet dan kan je het overplaatsen naar een pot en wachten tot er varens ontstaan. Je hebt geduld nodig maar daarna heb je jaren en jaren plezier.
Eerder vertelde ik op instagram al hoe je makkelijk pelargoniums (vaak geraniums genoemd) kan stekken. Snij een takje af en zet het een glas met water. Wacht en er ontstaan worteltjes. Plant de gewortelde takjes in een pot en ze groeien uit tot nieuwe planten. 
Hieronder een ander experiment met een vetplantblad. Plaats een afgebroken blad op grond en wacht. Met geluk ontstaan er nieuwe plantjes aan de rand van het afgescheurde blad. Wanneer ze goed geworteld zijn kunnen ze in aparte potten geplant worden.
Ik ben dol op tuinieren. Jij ook?

I love to garden on a budget, just for the fun of it. For me it means a lot of sowing and taking cuttings. Via BBC Gardeners World I learned about the special cyclus of the fern. As you can see on the photo’s above, it starts as a kind of algy. When you wait long enough it forms small fern plants. I have potted them in small containers. When you wait another year you have new plants. 
Earlier I posted on instagram a story about taking cuttings of pelargoniums. You put them in water (in a container made of glass) and wait till roots appear. Plant them in the ground and you have a small new plants that will grow taller into a big pelargonium. 
I experimented with succulents too. And it succeeded as you can see above. New plants have appeared. 

Dit bericht heeft één reactie

  1. Ageeth Mooij

    Het is zo mooi om te zien wat we met liefde en geduld kunnen bereiken. Wij beschouwen het drab/alg tussen de tegels als een hardnekkig onkruid, maar nu kijk ik er anders naar.

Geef een reactie