Een lekker begin van het nieuwe jaar met een recept voor zoete en ook best wel gezonde koekjes. En je hebt er geen oven voor nodig. Wel een pan, fornuis, schaal of bakvorm en een koelkast.
En wil je het helemaal gezond doen, maak dan de vegan variant, zoals op de foto.
Vega variant | Vegan variant |
260 gr ontpitte dadels (of een mix van dadels en vijgen) | 260 gr ontpitte dadels (of een mix van dadels en vijgen) |
125 gr roomboter | 125 gr floraplant (plantaardige boter) |
50 gr suiker | 50 gr suiker |
100 gr biscuits | 100 gr vegan biscuits (bijv. Verkade Nizza) |
1 ei | rijpe halve banaan |
kokosschaafsel | kokosschaafsel |
Snij de dadels (en/of vijgen) in kleine stukjes. Bij de vijgen altijd het steeltje verwijderen. Hak de biscuits fijn tot gruis met hier en daar nog kleine stukjes.
Bekleed een schaal of bakvorm (+/- 20 cm doorsnee of vierkant) met bakpapier zodat je de vulling later makkelijk kan verwijderen.
Smelt de (plantaardige) boter in een pan. Doe de suiker erbij en wacht tot het is opgelost. Doe het ei of een geprakte rijpe halve banaan erbij. Direct heel goed roeren zodat het ei geen gebakken ei wordt. Blijf stevig roeren en laat het geheel goed warm worden. Het vormt samen een dik egaal papje. Doe de gesneden dadels erbij en roer goed door. Doe de gehakte kaakjes erbij en roer goed door. Roer tot het goed warm is.
Schep het mengsel in de vorm en druk heel stevig aan op de bodem. Dit recept vormt een laagje van ongeveer 1 a 2 cm dik. Maak het glad aan de bovenkant door er met de bolle kant van een lepel overheen te strijken. Strooi kokosschaafsel over het gehele oppervlak en laat afkoelen. Na afkoelen minimaal een half uur in de koelkast zetten voordat je de “dadelplaat” in stukjes snijdt.
Heerlijk bij koffie en thee of als extra toetje bij een diner.
Eet smakelijk!
N.B.: Je kan de koekjes het beste bewaren in de koelkast, zo blijven ze fris om te eten. Zeker een week houdbaar, maar meestal zijn ze daarvoor al opgegeten.
A delicious start of the new year with a recipe for sweet and also “healthy” cookies. You do not need an oven. You need a pan, stove, a baking tin (or bowl) and a fridge.
If you want to make it super healthy make the vegan version, like on the photo.
Veggie version | Vegan version |
260 gr date (or mix of date and figs) | 260 gr date (or mix of date and figs) |
125 gr butter | 125 gr floraplant (plantbased butter) |
50 gr sugar | 50 gr sugar |
100 gr biscuits | 100 gr vegan biscuits (e.g. Verkade Nizza) |
1 egg | Ripe half banana |
Coconut shavings | Coconut shavings |
Cut the dates (and figs) in small pieces. When you use figs always remove the stalk. Crumble the biscuits (coarsely, with still some small pieces).
Line the baking tin. Approx 20 cm in diameter (or square)
Melt the butter in a pan, add the sugar and let it dissolve. Add the egg or ripe half banana an stir very fast, you do not want the egg to bake. Stir for some time and let it get hot. You get a kind of porridge. Add the date mixture and the biscuits. Stir very good and let it get hot.
Put the mixure in the lined baking tin and push it very firm to the bottom. Use the bold side of a spoon to flatten it. Sprinkle the coconutshavings on top. Let it cool. Put it in the fridge for at least half an hour before you cut it into pieces.
Very nice with coffee or tea. Or as an extra dessert for dinner.
Bon Appetit!
N.B.: best to store the cookies in the fridge, they are nice eaten fresh. You can keep them for at least a week, but they will not last that long.
Lekkurrrr!!
Leuk recept, die ga ik onthouden! Af en toe heel zoet is ook wel eens lekker 🙂
zoet zijn ze zeker